Top Gun-acteurs in Disney-film Planes

ArtistA (Jonathan)

Val Kilmer gaat een stem inspreken voor de animatiefilm Planes. In deze spin-off van Cars verleent de acteur zijn stem aan de straaljager Bravo. Acteur Anthony Edwards is te horen als zijn vriend Echo, schrijft de Amerikaanse krant USA Today. De twee acteurs waren eerder te zien als de stoere F-14-piloten Iceman en Goose in de straaljagerklassieker Top Gun uit 1986.

Andere bekende namen die al voor Planes tekenden, zijn John Cleese, Stacy Keach en Teri Hatcher. Stand-up comedian Dan Cook vertolkt de hoofdrol van Dusty Crophopper, een propellervliegtuigje dat gewassen besproeit maar droomt van flitsende races. Helaas lijdt hij aan hoogtevrees en is zijn metalen frame niet meer wat het geweest is.

Tijdens zijn avonturen ontmoet Dusty twee supersnelle F-18's, de rollen van Kilmer en Edwards, de oude auto Bulldog met de stem van Cleese, en de vorkheftruck Dottie met de stem van Hatcher.

In eerste instantie was het plan om Planes alleen op dvd uit te brengen. Pixar-baas John Lasseter vond bij nader inzien het verhaal toch leuk genoeg voor een bioscoopgang. "Elk voertuig in Cars heeft een eigen persoonlijkheid en ik vind vliegtuigen geweldig omdat je dan dingen kunt laten zien die mensen normaal niet zien", zegt hij. "Er is een enorm potentieel." Lasseter regisseerde Cars en Cars 2 en is uitvoerend producent van Planes.

Planes verschijnt op 9 oktober in de Nederlandse bioscoop.


Top Gun-acteurs in Disney-film Planes (Foto: Novum)