Rechter Hooft hangt arrestatie boven het hoofd

Redactie

De Argentijns-Nederlandse rechter Pedro Federico Hooft, die verdacht wordt van mensenrechtenschendingen, moet op 16 april een verklaring afleggen. Als hij dit niet doet wordt hij aangehouden. Dat zegt advocaat Cesar Sivo die Hooft wil aanklagen voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Vuile Oorlog in Argentinië.

Al jaren proberen twintig nabestaanden van slachtoffers, die Sivo vertegenwoordigt, Hooft voor de rechter te krijgen, maar vooralsnog zonder succes. Begin deze maand werd Hooft geschorst als rechter. Vervolgens kwam hij niet opdagen bij een zitting in het vooronderzoek. "Als hij de 16e niet komt, heb ik begrepen dat de rechter de zaak overdraagt aan de politie, wat betekent dat zij hem zullen arresteren", laat de advocaat weten.

Hooft wordt ervan verdacht tijdens de laatste Argentijnse dictatuur tussen 1976 en 1983 illegale detentiecentra te hebben bezocht en niets te hebben gedaan om de ontvoering en moord op een groep advocaten in 1977 te voorkomen. Hij is verdachte in 148 zaken. Hooft, die tot Argentijn genaturaliseerd is, ontkent de aantijgingen.

"Hij kan niet gedwongen worden om een verklaring af te leggen en zeker niet worden gearresteerd omdat hij een rechter is", zegt zijn zoon en tevens zijn raadsman. Door zijn functie zou Hooft immuniteit genieten, maar justitie zegt dat dit niet het geval hoeft te zijn.