Nederland bevordert mensenrechten in Indonesië

anoniem_22072019025900

Nederland start op verzoek van Indonesië een project op Papoea en de Molukken om de 'verstandhouding tussen politie en burgers' te verbeteren. Dat is een van de uitkomsten van het gesprek dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag in Jakarta had met zijn Indonesische ambtgenoot Marty Natalegawa. Dat laat Timmermans' woordvoerder weten.

Bij het project zal onder meer aandacht zijn voor de 'mensenrechten en culturele verschillen'. Beide ministers willen met meer 'transparantie en openheid' de positie van Papoea's verbeteren. Timmermans ontvangt volgende week in Den Haag de baas van een Indonesische werkgroep voor sociaaleconomische ontwikkeling op Papoea.

Separatisten strijden in dit gebied al meer dan veertig jaar tegen de Indonesische heerschappij. In 1969 werd de voormalige Nederlandse kolonie ingelijfd door Indonesië, zelf ook een oud-kolonie van Nederland. De beweging Vrij Papoea strijdt sindsdien voor zelfbestuur. Timmermans en zijn collega waren het donderdag eens over het belang van tolerantie tegenover religieuze en andere minderheden, zowel in Indonesië als Nederland.

Timmermans brengt deze week een tweedaags bezoek aan Indonesië. Vorig jaar raakte de relatie tussen Nederland en Indonesië bekoeld doordat het land afzag van de aankoop van Nederlandse tanks. In de Tweede Kamer was discussie ontstaan over de deal, die tweehonderd miljoen euro zou opleveren, omdat Indonesië de mensenrechten zou schenden. Het land kocht vervolgens de tanks van Duitsland.

De Indonesische ambassadeur Retno Marsudi in Nederland liet daarop weten dat zij het opgeheven vingertje van Nederland over de mensenrechten beu is. "Het lijkt meer een algemeen verwijt. Als die discussie maar blijft voortduren kan dat onze bilaterale band beschadigen", zei ze in een interview met De Telegraaf.

Timmermans liet woensdag in die krant optekenen dat hij geen reden ziet voor excuses vanwege de afgeketste tankdeal. "Ik heb niet de indruk dat onze band beschadigd is geraakt", meldde hij. "Indonesië is een zelfbewust land dat er uiteindelijk zelf voor koos de tankdeal af te blazen."

Na afloop van het gesprek met zijn collega zegt Timmermans dat Indonesië en Nederland samen een geschiedenis van vierhonderd jaar hebben. "We delen dna, ook letterlijk." Hij wijst erop dat het land zich snel ontwikkelt en in de regio een 'belangrijke en constructieve rol' speelt. "Indonesië is voor ons een prioriteit", aldus de minister.

Afgesproken is verder om de onderlinge samenwerking te versterken op het gebied van watermanagement, infrastructuur, stadsplanning en landbouw.