Armstrong laat Usada toch links liggen

Stefan (sportfreak)

Lance Armstrong werkt toch niet mee met het onderzoek van het Usada. De van zijn voetstuk gevallen oud-wielrenner zou bij het Amerikaanse antidopingagentschap tekst en uitleg geven over zijn dopinggebruik, maar hij ziet daar nu vanaf. Dat heeft zijn advocaat Tim Herman woensdag laten weten.

Het Usada nodigde Armstrong na zijn biecht bij Oprah Winfrey uit om volledige openheid van zaken te geven. De Texaan vroeg in eerste instantie twee weken uitstel, maar heeft nu besloten helemaal niet te komen. "We werken niet mee aan een onderzoek waar slechts enkele individuen worden gedemoniseerd", legt Herman uit.

Met zijn weigering om mee te werken lijkt voor Armstrong de kans op strafvermindering definitief verkeken. The Boss is door het Usada voor het leven geschorst en mag daarom tot zijn frustratie niet deelnemen aan marathons en triatlons.

Usada-baas Travis Tygart is teleurgesteld en verbaasd over de keuze van Armstrong om weg te blijven. "Hij heeft ons de afgelopen weken de indruk gegeven dat hij met ons zou praten en ons zou helpen. Wel was hij bezorgd over strafrechtelijke en civiele aansprakelijkheid. Vandaag hebben we via de media begrepen dat hij de kans om schoon schip te maken niet aan zal grijpen."