Asscher tevreden over toezicht op asbest

anoniem_22072019025900

Het toezicht op asbest schiet niet tekort. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aan de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen, naar aanleiding van een kritisch rapport over het asbestincident dat afgelopen zomer plaatsvond in Utrecht.

"Ik bestrijd het beeld dat het toezicht door de Inspectie SZW een voornamelijk administratief karakter heeft", schrijft Asscher. In het rapport werd dat beweerd. "Handhaving op asbest is niet 'administratief' of 'marginaal'. Asbest is een speerpunt van de Inspectie SZW", stelt de minister.

Asscher geeft wel toe dat er ruimte voor verbetering is in de communicatie over de risico's van asbest. Er wordt gewerkt aan een nieuwe richtlijn, zodat het voor bewoners en voor hulpverleners duidelijker wordt wat de risico's van asbest zijn. Ook komt er een zogenoemde zelfinspectietool, waardoor werknemers die zich met asbestverwijdering bezighouden betere informatie krijgen. Begin december oordeelde een onderzoekscommissie uiterst kritisch over de gang van zaken rond de asbestvondst in Kanaleneiland. Daar moesten in juli 2012 meer dan driehonderd mensen hun huis uit nadat er asbest was gevonden. De communicatie zou ernstig tekort hebben geschoten.