Mansveld wil beheer spoor bij ProRail laten

anoniem_22072019025900

ProRail mag tot 2025 het spoor blijven beheren. Dat wil staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA), schrijft zij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige beheersconcessie loopt eind 2014 af. Mansveld wil deze concessie opnieuw voor tien jaar aan ProRail gunnen. De bewindsvrouw denkt hiermee belangrijke verbeteringen op het spoor te kunnen realiseren. In zo'n concessie kunnen namelijk voorwaarden worden gesteld waaraan de spoorbeheerder moet voldoen.

Zo wil Mansveld onder meer dat het spoor sneller herstelt na grote verstoringen. Ook moeten de verschillende partijen op het spoor beter samenwerken. "De beheerconcessie is hier een belangrijk instrument voor." Het kabinet besloot in 2011 al dat de NS tot 2025 treinen mag laten rijden over het hoofdrailnet.

Mansveld wil verder dat de exploitant van de Betuweroute Keyrail het enige loket en 'ketenregisseur' wordt voor het goederenvervoer over het spoor. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de behoefte van de verladers, stelt zij. Het zorgt ook voor een goede 'accommodatie' van het goederenvervoer over het spoor, aldus de staatssecretaris.