TBS voor moordpogingen met schaar in cel

anoniem_22072019025900

Een 37-jarige tbs'er die in augustus 2011 drie medewerkers van een cellencomplex in Vught neerstak met een schaar, krijgt tbs met dwangverpleging. Dat heeft het hof in Den Bosch woensdag bepaald.

De rechtbank in Den Bosch vond een nieuwe behandeling eerder niet nodig, omdat die volgens deskundigen het herhalingsrisico niet vermindert. Het hof is het daar niet mee eens en vindt tbs wel noodzakelijk, niet alleen om herhaling te voorkomen maar ook ter bescherming van de maatschappij.

De man, die op een zeer intensieve specialistische zorgafdeling zat, stak de medewerkers omdat hij weg wilde uit Vught. Hij had al eerder met dodelijk geweld gedreigd.

Volgens een woordvoerder van het hof moet de man nu eerst zijn gevangenisstraf uitzitten en gaat daarna zijn nieuwe tbs-behandeling in.

Bij het incident werden een cipier en een therapeut in de hals gestoken toen de maaltijd werd gebracht. Een derde slachtoffer werd in zijn hand geraakt. De tbs'er had een schaar te pakken gekregen en hield die open door middel van een touw. De man moet de drie slachtoffers een schadevergoeding betalen. Hoe het nu met hen gaat, kon de woordvoerder niet zeggen.