Tweetal aangeklaagd voor verkoop dronemotoren Iran

anoniem_22072019025900

Twee Iraanse mannen zijn door de Duitse autoriteiten aangeklaagd voor het smokkelen van tientallen vliegtuigmotoren naar Iran. De motoren zouden volgens het openbaar ministerie door Iran worden gebruikt voor de Ababil III-drone. Duitsland heeft de export van goederen naar Iran die gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden verboden.

Iman J. L., een 30-jarige man met de Duitse en de Iraanse nationaliteit en de 54-jarige Iraniër Davood A. zijn aangeklaagd voor het overtreden van de Duitse exportwet, aldus het openbaar ministerie. De mannen kunnen tot vijftien jaar celstraf krijgen als ze veroordeeld worden.

J. L. zou tussen oktober 2008 en oktober 2009 in totaal 61 motoren naar Iran hebben verscheept via zijn eigen im- en exportbedrijf. Hij zou bij de douane valse papieren hebben gebruikt. De andere man, A., zou in Iran een deel van de motoren aan een onbekende tussenpersoon hebben doorverkocht.

De Ababil-drone is primair ontwikkeld voor surveillance-doeleinden en het verzamelen van informatie. Volgens het openbaar ministerie kan de drone echter ook voor aanvalsdoeleinden worden ingezet. Iran maakt al jaren gebruik van de drones.