Meest overschatte boek krijgt prijs

anoniem_22072019025900

Het Amsterdamse studentenblad Propria Cures introduceert een prijs voor het meest overschatte boek, de Zwarte Bladzij. Dat heeft de redactie woensdag bekendgemaakt. Het blad wil met de prijs aandacht vragen voor 'een belangrijke verschuiving in de literatuur'.

"Steeds meer jonge jongens en meisjes krijgen de gelegenheid te debuteren en hun boek op de televisie en in interviews te verkopen, niet omdat ze zulke mooie boeken schrijven, maar omdat ze een spannend leven of een mooi gezicht hebben", stelt de redactie. "Dat de boeken die zij schrijven de vaderlandse letteren onwaardig zijn, lijkt er niet toe te doen."

Verder doen de 'gearriveerde' auteurs, of volgens Propria Cures de 'vergrijzende kant van het gilde', niet meer hun best omdat geen criticus het waagt de gevestigde orde negatief te bespreken. "Wie al lang een schrijver is krijgt media-aandacht", aldus de redactie.

De prijs wordt voor het eerst uitgereikt op 15 maart tijdens het Bal der Geweigerden in Paradiso in Amsterdam, de tegenhanger van het Boekenbal. De jury bestaat uit de redactie van Propria Cures. De longlist wordt binnenkort bekendgemaakt.