Verhuurders zien investeringen somber in

anoniem_22072019025900

Bijna de helft van de verhuurders verwacht het komende jaar minder te gaan investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw. Veel verhuurders hebben niet genoeg geld om de investeringen op peil te houden, blijkt woensdag uit de conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De bouw lijdt onder het gebrek aan investeringen in vastgoed. 47 procent van de bouwondernemers stelt in dezelfde enquête het aantal banen dit jaar te moeten inkrimpen. Slechts 2,7 procent denkt juist extra personeel te gaan aannemen. Vorig jaar gingen al negentienduizend banen verloren in de bouw.

De helft van alle verhuurders, waaronder woningcorporaties en bedrijven die vastgoed verhuren, verwachten wel evenveel te kunnen blijven investeren. 5,2 procent denkt de investeringen zelfs te kunnen opschroeven.

Van de verhuurders zegt ongeveer 55 procent dat er 'financiële hinder' is om investeringen te doen. Ruim zestig procent zegt dat ook de bedrijfsvoering wordt bemoeilijkt door de financiële krapte.

De investeringen van de verhuurders waren in 2010 goed voor 42 procent van alle 76 miljard euro aan investeringen in Nederland. De investeringen slonken vorig jaar met 4,7 procent, waarmee het een belangrijke rol speelde in de krimp van de Nederlandse economie van 0,9 procent.


Verhuurders zien investeringen somber in (Foto: Novum)