Gewonden bij begrafenissen Port Said

anoniem_22072019025900

Tienduizenden rouwenden zijn zondag in de Egyptische stad Port Said samengekomen voor de begrafenis van 37 mensen die bij rellen een dag eerder om het leven kwamen. De rouwenden scandeerden leuzen gericht tegen de Egyptische president Mohammed Morsi.

Er was korte tijd sprake van schermutselingen. Een aantal betogers vuurde schoten af en de politie zette traangas in, aldus ooggetuigen. Volgens de staatstelevisie raakten 110 mensen gewond. "We zijn erg bezorgd over wat er te gebeuren staat na de begrafenis", aldus Rasha Hamouda, een van de activisten in Port Said. In de stad hangt een gespannen sfeer.

In Caïro werd een agent begraven die bij de onlusten van zaterdag om het leven was gekomen. Collega's van de man lieten hun afkeer blijken van de Egyptische minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim. Toen hij bij de begrafenisplechtigheid arriveerde, schreeuwden boze agenten de minister toe dat hij alleen maar op de begrafenis kwam omdat er camera's bij waren. Ibrahim maakte zich daarna snel uit de voeten. Het is uitzonderlijk dat Egyptische agenten kritiek leveren; bij de politie geldt een ijzeren discipline.