Inzet konvooien met ijsbrekers op Markermeer

anoniem_22072019025900

Rijkswaterstaat zet vanaf zondag konvooivaarten met ijsbrekers in op het Markermeer. De vaarroute tussen Amsterdam en Lelystad wordt zo ijsvrij gemaakt voor schepen.

Voor zover bekend zijn er nog geen schepen in de problemen geraakt door de ijsvorming, licht een woordvoerder van Rijkswaterstaat toe. Door de wind die naar het zuidwesten is gedraaid, komt het ijs in beweging, wat het varen nu kan bemoeilijken. Hoe het ijs zich de komende tijd ontwikkelt, is lastig te zeggen. "Dat is afhankelijk van de wind en de temperatuur." Schippers wordt geadviseerd de actuele situatie in de gaten te houden.

Ook op het IJsselmeer, het Ketelmeer en de Randmeren heeft de scheepvaart last van ijsvorming. Op deze plekken kan echter nog wel zelfstandig worden gevaren. Wel zet Rijskwaterstaat hier ijsbrekers in om de doorvaart vrij te houden.

Door de stevige wind op zondag kunnen ijsresten op het IJsselmeer op elkaar worden geblazen, meldt een meteoroloog van weeronline.nl. Hierdoor ontstaat kruiend ijs. Met name bij de dijken van Hoorn en Stavoren kan dit de komende dagen toenemen. Maandagavond wordt de wind op het IJsselmeer en aan zee naar verwachting stormachtig met harde windstoten.