Cel voor lekkende ex-CIA-agent

MarcusViridis

Een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is vrijdag tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld wegens het lekken van de naam van een CIA-agent die undercover werkte. John Kiriakou zei tijdens het proces een klokkenluider te zijn geweest over het gebruik van martelmethoden bij de CIA, maar de rechter wees dit argument van de hand.

De 48-jarige Kiriakou had het eerder al op een akkoordje gegooid, waardoor hij slechts tweeënhalf jaar cel kreeg. De rechter zei dat ze de man graag een hogere straf zou hebben opgelegd.

De steunbetuigers van Kiriakou zeggen dat hij een klokkenluider is die aan het licht heeft gebracht hoe de CIA martelmethodes gebruikte bij het ondervragen van terreurverdachten. De aanklagers in de zaak noemden die bewering lachwekkend, omdat Kiriakou het gebruik van het beruchte waterboarding in eerste instantie verdedigde.

Het onderzoek naar Kiriakou begon in 2009 toen de Amerikaanse autoriteiten erachter kwamen dat sommige gevangenen in Guantanamo Bay over foto's beschikten van CIA- en FBI-agenten die hen hadden ondervraagd. Toen dit werd onderzocht kregen de autoriteiten uiteindelijk Kiriakou in het vizier, aldus de aanklagers in de zaak.

Volgens de aanklagers speelde Kiriakou de naam van een van de ondervragers door aan een journalist, die de naam vervolgens weer doorgaf aan de advocaat van een van de Guantanamo-gevangenen.

Kiriakou was van 1990 tot 2004 werkzaam voor de CIA. Hij was nauw betrokken bij het onderzoek dat in 2002 leidde tot de vangst van Abu Zubaydah in Pakistan. Zabaydah, op wie waterboarding werd toegepast, voorzag zijn ondervragers van informatie die leidde tot de conclusie dat Khalid Sheikh Mohamed het brein achter de aanslagen op het World Trade Centre in 2001 was. Het is echter onduidelijk of die informatie door waterboarding boven tafel kwam. Zabaydah is namelijk ook ondervraagd zonder daarbij te worden gemarteld.