Bertolucci: Berlusconi hielp mijn utopie om zeep

Redactie

Bernardo Bertolucci heeft weer eens uitgehaald naar de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De filmmaker heeft de politicus al vaker openlijk gehekeld. "Berlusconi heeft mijn gevoel voor utopie voorgoed om zeep geholpen", zei de Italiaan vrijdag op het International Film Festival Rotterdam, waar zijn nieuwe film Io e Te zaterdag in première gaat.

De inmiddels bijna 73-jarige Bertolucci was vroeger zeer politiek geëngageerd en was in de jaren zestig en zeventig een doorgewinterde communist. In veel van zijn films komen zijn politieke en maatschappelijke denkbeelden aan de orde. Die politieke bevlogenheid en betrokkenheid is hij nu naar eigen zeggen kwijt.

"Ik ben mijn liefde voor de politiek kwijt", zegt Bertolucci enigszins meewarig. "Ik weet voor het eerst in mijn leven niet eens of ik überhaupt ga stemmen, laat staan op welke partij. Dat was tien jaar geleden ondenkbaar geweest."

Eind volgende maand worden in Italië nationale verkiezingen gehouden. Berlusconi is van plan daar zijn politieke rentree te maken, nadat hij vorig jaar door het Italiaanse kabinet werd heengezonden. De mediamagnaat wil dan meteen zijn politieke gelijk halen.

"De terugkeer van Berlusconi wordt vast een flop, maar alleen de gedachte dat hij weer meedoet, maakt me onpasselijk", vertelt Bertolucci. "Hij heeft de afgelopen twintig jaar het volk dom gemaakt en hun hersenen verlamd. Je ziet het in zowel de politiek als op televisie."

Tegelijkertijd vindt Bertolucci, bekend van onder meer Last Tango in Paris en The Last Emperor, dat de Italiaanse cinema lang in coma heeft gelegen maar nu weer helemaal opbloeit. "Kijk naar regisseurs als Matteo Garrone", zegt hij over de 44-jarige maker van films als Gomorra en Reality. "Blijkbaar is er altijd een soort politieke crisis nodig om iets in beweging te krijgen."

De kwaliteit van jonge filmmakers is volgens hem echter niet goed genoeg gebleken om de Italiaanse films echt onder de internationale aandacht te krijgen. "Dat komt omdat niemand meer echt wordt onderwezen in cinema", verklaart Bertolucci. "Ze synchroniseren in Italië alles nog na. Ik heb geen idee waar dat heen moet gaan."


Bertolucci: Berlusconi hielp mijn utopie om zeep (Foto: Novum)