VS en China tegen kernproef Noord-Korea

Redactie

Een kernproef van Noord-Korea zal ertoe leiden dat Pyongyang verder geïsoleerd raakt. Bovendien is een kernproef een forse tegenvaller voor pogingen het Zeslandenoverleg nieuw leven in te blazen. Tot die conclusie zijn de Verenigde Staten en China vrijdag gekomen na gesprekken in Beijing.

De Amerikaanse gezant voor Noord-Korea Glyn Davies zei dat beide partij fel gekant zijn tegen een Noord-Koreaanse kernproef. De VS en China blijven erbij dat Noord-Korea zijn atoomprogramma stil moet liggen. Dit is een voorwaarde voor stabiliteit in de regio, aldus Davies.

Noord-Korea heeft volgens Davies nog steeds de mogelijkheid terug te keren aan de onderhandelingstafel. "We beoordelen Noord-Korea op zijn daden, niet op zijn woorden."

Davies bracht eerder een bezoek aan Zuid-Korea en Japan om te praten over Noord-Korea. De spanningen in de regio nemen toe en het lijkt er op dat zelfs China nu wil dat Noord-Korea inbindt. Beijing schaarde zich eerder deze week achter de Verenigde Staten over de ontstane situatie, waardoor de Verenigde Naties strengere sancties tegen Pyongyang konden instellen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet na het overleg met Davies weten dat gezien de huidige spanningen alle partijen kalm moeten blijven. "De huidige situatie op het (Koreaanse) schiereiland is gecompliceerd en gevoelig. We hopen dat de relevante partijen kalm blijven, de dialoog aangaan en niet overgaan tot daden die de spanningen kunnen laten escaleren en dat de vrede en stabiliteit op het schiereiland bewaard blijven", aldus een woordvoerder.