Kabinet voor afschrikwekkende foto op tabak

Redactie

Als het aan het kabinet ligt, worden pakjes shag of sigaretten in de toekomst voorzien van een afschrikwekkende foto. Ook geuren en smaakjes, zoals bijvoorbeeld menthol, drop en vanille, mogen niet meer worden toegevoegd aan de tabak. Vicepremier Lodewijk Asscher liet vrijdag na de ministerraad weten dat het kabinet instemt met een Europees voorstel hiertoe.

Door de Europese regels worden lidstaten verplicht om rokers beter te informeren over risico's. Foto's van bijvoorbeeld een zwarte long, een grafzerk of een lege kinderwagen moeten inéén klap duidelijk maken wat het gevaar van roken is. Momenteel staan er al waarschuwingsteksten op pakjes tabak, maar die lijken veel rokers amper te deren.

Het voorstel moet nog door het Europees Parlement. Ook moeten alle EU-lidstaten ermee instemmen voordat de foto's op de pakjes geplaatst worden. Het is dus nog afwachten of het voorstel in de huidige vorm wordt aangenomen. Bovendien stelt de tabakslobby alles in het werk om het voorstel afgezwakt te krijgen.

Volgens het kabinet sluit het Europese voorstel goed aan bij het Nederlandse beleid, dat erop is gericht het roken terug te dringen. Ook wordt geprobeerd te voorkomen dat jongeren gaan roken. Zo is er een verbod gekomen op de verkoop van tabak aan jongeren onder de 18 jaar.

Het kabinet verwacht dat het nog enige jaren zal duren voor de foto's daadwerkelijk op de tabak staan.

Kabinet voor afschrikwekkende foto op tabak
Kabinet voor afschrikwekkende foto op tabak (Foto: ANP)