Arrestaties bij protest homobeweging Rusland

Redactie

De Russische politie heeft vrijdag bij het gebouw van de Staatsdoema in Moskou twintig homorechtenactivisten en militante orthodox-christenen opgepakt. In het gebouw sprak de Staatsdoema zijn steun uit voor een wet die 'homoseksuele propaganda' verbiedt.

De Staatsdoema schaarde zich met één stem tegen, één onthouding en 388 stemmen voor achter een wet die het verbiedt om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'. Openbare evenementen voor de rechten van homoseksuelen, zoals de Gay Pride, worden ook in de ban gedaan. Homo's die elkaar in het openbaar zoenen kunnen rekenen op een forse boete. Er volgen nog twee lezingen van de wet, waarna deze naar president Vladimir Poetin wordt gestuurd om te worden ondertekend.

Eerder op de dag verzamelden zich enkele tientallen betogers bij het gebouw van de Staatsdoema om tegen de wet te protesteren. Militante orthodox-christenen kwamen ook op de betoging af en vielen de demonstranten aan en bekogelden ze met eieren. De politie kwam weliswaar tussenbeide, maar arresteerde vooral de homorechtenactivisten.

Voorstanders van de wet menen dat minderjarigen moeten worden beschermd tegen 'homoseksuele propaganda', omdat jongeren niet in staat zijn deze informatie goed af te kunnen wegen. Bekende Russen en de Russisch-orthodoxe kerk juichen de nieuwe wet toe.