Russische milieuactiviste neergestoken bij huis

Redactie

De Russische milieuactiviste Ljoedmila Garifoelina is woensdagavond bij haar woning in het dorp Staraja Koepavna door een nog onbekende persoon neergestoken. Dat hebben de Russische autoriteiten vrijdag gezegd. De 63-jarige Garifoelina ligt in kritieke toestand op de intensive care en is inmiddels geopereerd.

De aanval op Garifoelina, tevens gemeenteraadslid in haar woonplaats namens de oppositiepartij Rechtvaardig Rusland, is de jongste in een reeks aanvallen op milieuactivisten die protesteren tegen plannen om het Chimki-bos bij Moskou om te hakken om zo de weg vrij te maken voor bouwprojecten. Het is niet de eerste keer dat Garifoelina is aangevallen, in november raakte ze ook al gewond na een aanval, daarbij liep ze onder andere een hersenschudding op.

De politie heeft een onderzoek naar de steekpartij geopend, maar wilde niets zeggen over een mogelijk motief. Volgens Valeri Zoebov van Rechtvaardig Rusland was Garifoelina doelwit vanwege haar werk als raadslid. Zoebov heeft er bij de Russische minister van binnenlandse zaken op aangedrongen om persoonlijk toe te zien op het onderzoek naar de zaak.

Alla Tsjernisjeva, een activist van een milieubeschermingsgroep, zei dat Garifoelina meerdere keren is bedreigd vanwege haar strijd voor de bescherming van het Chimki-bos. "Ze liet zich hierdoor niet intimideren en zette haar werk voort", aldus Tsjernisjeva.

De afgelopen jaren zijn in Rusland diverse milieuactivisten aangevallen.