Nog geen datum voor vervanger Fyra

Redactie

Wilma Mansveld (PvdA) kan nog geen concrete datum noemen waarop de Fyra tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen door een tijdelijke verbinding. Dat zei de staatssecretaris van Infrastructuur vrijdag na afloop van de ministerraad.

Mansveld verwacht nog steeds dat de vervoerders NS en de Belgische NMBS voor volgende week vrijdag met een plan komen. Daarna moet de trein 'zo snel mogelijk' gaan rijden. Als het aan de staatssecretaris ligt, wordt dat een intercityverbinding tussen beide hoofdsteden, die over het 'klassieke' spoor gaat rijden.

Eerder op de dag had Mansveld een gesprek met de NS en de NMBS. Dat gesprek heeft volgens de staatssecretaris in een 'goede, constructieve sfeer' plaatsgevonden. "Ik ga ervan uit dat er uiterlijk volgende week vrijdag een plan ligt waar iedereen achter staat."

De hogesnelheidstrein Fyra staat sinds vorige week stil. De trein bleek niet bestand tegen het winterweer. Sinds de ingebruikname van de Fyra in december kampte de trein al met een reeks van technische problemen. De NS heeft de Italiaanse fabrikant Ansaldobreda inmiddels aansprakelijk gesteld.