Familie toont afscheidsbericht Tim Ribberink

Redactie

De 20-jarige Tim Ribberink, die in november zelfmoord pleegde, liet een afscheidsbericht achter in de vorm van een notitie op zijn telefoon. Dat heeft de oom van de jongen, Theo Scholte Lubberink, donderdagavond aan NRC Handelsblad laten weten. Hij heeft het bericht aan de krant getoond.

Over de afscheidsbrief was onzekerheid ontstaan nadat journalist Bert Molenaar donderdag in een documentaire in het radioprogramma Gids.fm vraagtekens had gezet bij het bestaan ervan.

Scholte Lubberink liet weten dat de ouders woedend zijn over de documentaire Het Zwijgen van Tilligte. Hij stuurde ook een screenshot naar NRC van het afscheidsbericht van de jongen. "Triest dat het zover moet komen, maar als dit een eind kan maken aan de geruchten, dan moet het maar", zei hij.

Molenaar zei donderdag in het eerste deel van de documentaire dat de ouders het bericht hadden overgetypt en zelfs te twijfelen aan het bestaan ervan. "Misschien is er wel geen sms", aldus Molenaar tegen NRC. "Ik sluit niks uit. Een kind is dood, dat is niet te verdragen. De ouders schamen zich. Met zo'n brief is dan alles opgelost. Dan heb je een externe vijand: het pesten." Het tweede deel van de documentaire wordt vrijdag uitgezonden.

Ribberink gaf in het bericht aan een einde aan zijn leven te maken omdat hij al tijden werd gepest. "Lieve pap en mam ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens. Tim", schreef de jongen, zoals te zien is in het screenshot.

De ouders van Tim stuurden het bericht na de zelfmoord naar TC Tubantia als rouwadvertentie. Scholte Lubberink heeft geen goed woord over voor de documentaire van Molenaar. "Dat Molenaar insinueert dat ouders van de dood van hun kind een stunt proberen te maken, is het allerergste wat hij kan zeggen", aldus de oom.

Molenaar heeft tegenover NRC gereageerd op de uitlatingen van Scholte Lubberink. Hij zegt nu wel te geloven dat de jongen een afscheidsbericht schreef. "Ik ga er nu van uit dat het bericht van Tim echt was. Verder is de discussie over de brief een zijlijn."