[AO] Murray bedwingt Federer in halve finale

Boris (borisz)

Andy Murray heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van de Australian Open bereikt. De als derde geplaatste Schot was vrijdag in vijf sets Roger Federer, de nummer twee van de plaatsingslijst, de baas met 6-4, 6-7 (5), 6-3, 6-7 (2) en 6-2. Murray stuit zondag in de eindstrijd op Novak Djokovic (1), die donderdag David Ferrer (4) versloeg.

Murray had aan het begin van de partij direct de overhand in de Rod Laver Arena. De Schot ging in de openingsgame door de service van Federer en stond die break voorsprong niet meer af: 6-4. De tweede set kende geen breaks en Murray maakte de meeste foutjes in de tie-break waardoor de set naar de Zwitser ging. Het was de eerste set die Murray verloor. 

Ondanks de gewonnen set bleef Federer moeite houden om zijn servicegames te winnen. Murray dicteerde veelal de rally’s vanaf de baseline en plaatste bij de stand van 3-2 zijn tweede servicebreak van de partij. Het was voor de nummer drie van de plaatsingslijst genoeg om de derde set te winnen: 6-3.

Federer hervond in de vierde set zijn goede vorm van eerder dit toernooi. Met een paar fraaie winners wist de Zwitserse nummer twee van de wereld de service van Murray te breken om zo uit te lopen naar een 4-1 voorsprong. Die opleving bleek van korte duur, want de Schot brak daarna terug en kon bij de stand van 6-5 zelfs voor de wedstrijd serveren. Dit lukte Murray niet, waardoor een tiebreak de vierde set moest beslissen. Opnieuw wist Federer de tie-break naar zich toe te trekken en een beslissende set te forceren.

Murray brak direct in de eerste game van de vijfde set de Zwitser. Federer geen antwoord meer op het sterke spel van de Schot. Bij 5-2 benutte Murray zijn eerste matchpoint. Het is voor Andy Murray de derde keer dat hij in de finale staat van de Australian Open. In 2010 verloor de Schot van Federer, een jaar later was Djokovic te sterk.