Zelden files door vrachtwagenongelukken

Redactie

Ongelukken met vrachtwagens zijn zelden de veroorzaker van files op het hoofdwegennet. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit de fileregistratie van Rijkswaterstaat blijkt dat minder dan een procent van het aantal files op het hoofdwegennet een oorzaak heeft die is gerelateerd aan 'incidenten met vrachtverkeer'. Wel zijn files die worden veroorzaakt door vrachtwagens relatief lang en duurt het ook relatief lang voordat die zijn opgelost.

De herkomst van de chauffeur speelt verder geen rol, schrijft Schultz. De VVD had gevraagd of buitenlandse vrachtwagenchauffeurs een grote veroorzaker zijn van files met alle economische schade van dien.

Bovendien zijn er geen aanwijzingen te vinden voor de veronderstelling dat chauffeurs uit Midden- en Oost-Europese landen slechter rijden dan hun Nederlandse collega's. De bewindsvrouw is dan ook niet van plan om hierover in Europees verband actie op te ondernemen, zoals de VVD had gevraagd.