'Zakenman weigerde schilderijen Kunsthal'

Stephan (Stephan5)

Een Roemeense zakenman heeft twee uit de Kunsthal gestolen schilderijen aangeboden gekregen, maar ze geweigerd toen hij zich realiseerde om wat voor werken het ging. Dat meldt de Roemeense tv-zender Antena 3 vrijdag op basis van informatie van justitie in Roemenië.

De zakenman kreeg de doeken aangeboden door een bekende van de drie Roemenen die eerder deze week werden opgepakt in verband met de schilderijenroof, en liet ze beoordelen door een expert. Die schatte de waarde op zestig miljoen euro. De zakenman vertrouwde de zaak niet, en zag af van de koop. Het is niet duidelijk of deze zakenman de politie heeft ingeschakeld.

Om welke van de zeven gestolen werken het gaat is niet bekend. Waar de schilderijen nu zijn, is een mysterie. De drie gearresteerde verdachten ontkennen met de zaak te maken te hebben. Eerder meldden Roemeense media dat twee schilderijen zouden zijn teruggevonden, maar de Nederlandse politie sprak dat tegen.

De drie zouden zijn opgepakt na een tip van de ex-vriendin van een van hen. Haar wantrouwen was gewekt door foto's op de mobiele telefoon van haar vriend, en door diens ongewoon grote interesse in nieuws over de Rotterdamse kunstroof.