Gözübüyük: "Dikkere huid gekregen"

Maarten (rubbereend)

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük stond in het middelpunt van de belangstelling nadat hij FC Groningen-trainer Robert Maaskant met een bandje wees op het tonen van respect. Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen en scheidsrechtersbaas Dick van Egmond keurden de actie van de 27-jarige Gözübüyük openlijk af.

"Dit was een goede leerschool", kijkt de arbiter in De Telegraaf terug op het voorval in de Euroborg. "Alle ophef heeft me meer veerkracht gegeven, een dikkere huid opgeleverd." Gözübüyük heeft spijt van de manier waarop hij de boodschap bracht, niet van de inhoud. "Het tonen van het woord ‘Respect’ was niet volgens afspraak. Na de dood van Richard Nieuwenhuizen zouden we die band eenmalig dragen. Maar de actie kwam recht uit mijn hart."

"Misschien heeft het met mijn Turkse afkomst of mijn opvoeding te maken, maar respect is voor mij een kernwaarde. Die boodschap draag ik wekelijks ook uit op scholen. Dat in Nederland ambulancepersoneel, leraren, ziekenhuismedewerkers en nu dus ook grensrechters in elkaar, of zelfs dood worden geschopt en geslagen, raakt me diep."

"Misschien dat ik daarom zo emotioneel naar Robert Maaskant reageerde. Wat me overigens wel verbaasde, was dat ik een groot deel van de voetballerij over me heen kreeg en buiten het voetbal juist alleen maar positieve reacties ontving. Maar er staat een streep onder. Ik heb geen problemen met Robert, hoop snel weer een wedstrijd van FC Groningen te fluiten. Ik kom daar graag."