Seksschandaal Chongqing breidt zich uit

WebHawkjuh

In de Chinese stad Chongqing zijn vrijdag tien districts- en partijbestuurders de laan uitgestuurd in verband met een corruptie- en seksschandaal dat in november de kop opstak.

Projectontwikkelaars leverden stadsbestuurders prostituees en legden de escapades op video vast om met behulp van het belastende materiaal bouwprojecten af te dwingen.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde op basis van de commissie voor corruptiebestrijding van Chongqing dat de projectontwikkelaars 'vrouwen huurden om plaatselijke bestuurders te verleiden, hun seksuele handelingen in het geheim te filmen en de video's te gebruiken voor afpersing'. De commissie omschreef de projectontwikkelaars als een 'criminele bende'.

De nieuwe chef van de Communistische Partij, Xi Jinping, beloofde bij zijn aantreden in november harder op te zullen treden tegen corruptie. Desondanks zijn bestuurders nog steeds gevoelig voor omkoperij en machtsverstrengeling. De afgelopen weken werd bekend dat talloze bestuurders zich met vervalste papieren onroerend goed toeëigenden. Met de torenhoge huizenprijzen in Chinese steden fungeren dit soort berichten als lont in het kruitvat van de publieke verontwaardiging.