Omstreden studie vogelgriepvirus hervat

static

Virologen van het Erasmus MC hervatten hun omstreden onderzoek naar de overdraagbaarheid van het vogelgriepvirus. Dat meldt het Erasmus MC woensdag. De onderzoekers legden hun studie eind januari vorig jaar stil, nadat onrust was ontstaan omdat werd gevreesd dat de gegevens uit het onderzoek zouden kunnen worden misbruikt door terroristen.

De onderzoekers besloten een pauze in te lassen om ruimte te geven aan het 'maatschappelijke debat' dat was ontstaan, aldus het Erasmus MC eerder. Als het 'algemene publiek' genoeg informatie zou hebben gekregen en autoriteiten ervan zouden zijn overtuigd dat het onderzoek veilig kan worden voortgezet, zouden de experimenten worden hervat.

Op het onderzoek zitten onderzoekers uit verschillende landen, waaronder virologen van het Erasmus MC. Veertig onderzoekers schrijven in de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature dat aan de voorwaarden voor hervatting van het onderzoek is voldaan. Zodoende wordt de studie in Europa weer opgepakt.

Eerdere resultaten uit het onderzoek werden eind juni gepubliceerd in Science. In het onderzoek tonen de onderzoekers van het Erasmus MC aan dat het vogelgriepvirus maar tussen de vijf en tien mutaties hoeft te ondergaan, voordat het zich via de luchtwegen kan verspreiden onder zoogdieren. Daarmee is een risico op een vogelgrieppandemie niet uit te sluiten.

De onderzoekers wilden hun bevindingen al maanden daarvoor publiceren, maar daar stak het Amerikaanse National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) aanvankelijk een stokje voor uit angst voor misbruik van de gegevens door bijvoorbeeld bioterroristen.

De onderzoekers maakten daarop dat het veilig is het onderzoek te publiceren en dat het onderzoek is uitgevoerd onder veilige omstandigheden. Zo toonden ze aan dat het virus niet dodelijk is als het via de lucht wordt overgedragen. Het NSABB trok uiteindelijk het negatieve advies in.