Koeman analyseert: "Er ontbreekt iets in topduels"

Niels (DerMeister)

Nu de grootste teleurstelling over de 3-0 nederlaag tegen Ajax gezonken is, acht Ronald Koeman de tijd rijp om het duel grondig te analyseren. De ervaren trainer van Feyenoord doet dit in gesprek met Voetbal International.

"Ik heb nog steeds het gevoel dat we nooit kansloos zijn geweest", blikt hij terug. "Anders dan uit tegen FC Twente, geloofde ik bij een 2-0 achterstand nog in een resultaat. Ook bij 3-0, toen we een penalty kregen. Als je die maakt, kun je met elf tegen tien misschien nog wat uitrichten. Maar zelfs die strafschop ging er niet in, terwijl Lex Immers eerder ook al een grote kans op de 1-1 had gemist."

"Als je dan zelf fouten maakt en doelpunten weggeeft, wordt het een moeilijk verhaal", doceert Koeman. "Wij hebben drie keer uit gespeeld tegen topclubs en zowel bij PSV, FC Twente als Ajax verloren met 3-0. Dat is geen toeval meer. Als je die duels analyseert, zijn we nergens weggespeeld, maar blijkbaar ontbreekt er wel iets. Zulke wedstrijden gaan om momenten. Dan moet je óf scoren, óf geen fouten maken. Als je dat laatste wél doet en het eerst niet, heeft het weinig zin te wijzen op veldspel of balbezit."

Volgens Koeman miste zijn ploeg de absolute scherpte. "Je moet als ploeg top zijn om topduels te kunnen winnen. Dat waren wij niet. Neem de vergelijking Viktor Fischer/Jean-Paul Boëtius. De laatste speelde misschien wel beter, maar Fischer maakt twee goals en is beslissend. Dát is waar het uiteindelijk om gaat."