International Film Festival Rotterdam van start

Redactie

De 42e editie van het International Film Festival Rotterdam gaat woensdagavond van start. Zoals elk jaar gaat een groot deel van de films die komend jaar in de Nederlandse bioscoop verschijnen op het festival in première. Daarnaast wordt een aantal korte en lange buitenlandse producties vertoond die na hun festivalgang niet meer in Nederland te zien zullen zijn.

De openingsfilm is The Master van regisseur Paul Thomas Anderson. Het drama is geïnspireerd op de hardnekkige geruchten rondom de Scientology-kerk en heeft Joaquin Phoenix als getroebleerde man die heilig gelooft in het charismatische leiderschap van Philip Seymour Hoffmans personage. De film draait vanaf donderdag al in de Nederlandse bioscoop, maar wordt exclusief op het festival vertoond in zeventig millimeter, voor een extra hoge resolutie. Een andere grote Hollywoodfilm is de horrorthriller Stoker, met Nicole Kidman in de hoofdrol van een vrouw die haar tot dan toe onbekende zwager verdenkt van een affaire met haar dochter.

Twee veelbesproken Nederlandse producties die tijdens het IFFR in première gaan, zijn de tragikomedie De Ontmaagding van Eva van End, over de perikelen van een normaal Nederlands gezin, en de thriller De Wederopstanding van een Klootzak met Yorick van Wageningen als door de wol geverfde crimineel die besluit hulpbehoevenden in zijn omgeving een helpende hand te reiken.

Naast speelfilms zijn op het IFFR ook vele tv-series te bekijken. Changing Channels is het vaste programmaonderdeel waarin televisiewerk van speelfilmregisseurs wordt getoond.

Volgende week vrijdag worden de Tiger Awards uitgereikt aan drie filmmakers. Zij winnen tienduizend euro en hun film wordt door de VPRO uitgezonden. Daarnaast worden de drie beste korte films, van minder dan dertig minuten, beloond met de Tiger Cup en drieduizend euro.

De zaterdag erop wordt de publieksprijs uitgereikt. De winnaar wordt bepaald door de gemiddelde rapportcijfers, van 1 tot 5, die de bezoekers na elke film geven. De prijs bestaat uit een waardecheque van 7500 euro. Het festival wordt 3 februari afgesloten met films die al tijdens het festival te zien waren.

De festivaljury bestaat dit jaar uit de Chinese kunstenaar Ai Weiwei, de Iraanse actrice Fatemeh Motamedarya, de Russische filmmaker Sergei Loznitsa, de Nederlandse regisseur Kees Hin en de Spanjaard José Luis Cienfuegos, artistiek directeur van het Seville European Film Festival.