[Dakar] Despres stevent op eindzege af

Laptop.

Cyril Despres heeft in de dertiende en voorlaatste etappe van de Dakar Rally 2013 een voorschot genomen op de eindzege. De Fransman eindigde in de etappe tussen Copiapo en La Serena tweede achter Francisco Lopez die nog zijn enige concurrent in het klassement lijkt te zijn.

Lopez had aan het eind van de etappe ruim vijf minuten voorsprong op Despres die in het klassement nog wel ruim acht minuten voorstaat op de Chileen. Paulo Gonçalves werd in de etappe derde en klimt hiermee weer naar de tiende plaats in het klassement. Derde man in de ranking is Ruben Faria die vandaag veel tijd inleverde en hierdoor de tweede stek in het klassement in rook op zag gaan.

Beste Nederlander vandaag was Henk Knuiman die op bijna 24 minuten achterstand 21e werd. Dit was vier plaatsen voor Frans Verhoeven die zijn zege van gisteren geen vervolg heeft kunnen geven. De Nederlander lijkt halverwege de etappe even verkeerd te zijn gereden, waardoor hij uiteindelijk bijna 28 minuten heeft verloren. Dit kostte hem enkele plaatsen in het klassement, waardoor hij nu negende staat op bijna 1.28 uur van Despres. Knuiman staat achttiende op 3.11 uur.

Sarel van Biljon wist de etappe bij de quads op zijn naam te schrijven. De Zuid-Afrikaan bleef Sebastian Husseini 41 seconden voor. Kees Koolen werd vijftiende op ruim 36 minuten. In het klassement heeft Marcos Patronelli 1.50 uur voorsprong op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat ver naar achteren op ruim elf uur achterstand.