'Stop met afschieten groot wild in Drenthe'

Redactie

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting Het Drentse Landschap maken bezwaar tegen de beslissing van de provincie Drenthe om alle edelherten, wilde zwijnen en damherten af te schieten. De natuurorganisaties vinden dat het groot wild in de grotere natuurgebieden een meerwaarde kan hebben.

Groot wild wordt al jaren afgeschoten zodra het in de provincie opduikt. Dat gebeurt omdat het zou zorgen voor problemen in het verkeer en de landbouw. Ook zouden de dieren ziektes verspreiden.

Natuurmonumenten noemt het afschieten 'onbegrijpelijk'. "Grote natuurgebieden zoals het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld bieden genoeg leefruimte voor herten en wilde zwijnen", laat boswachter André Donker weten. Ook melden de organisaties dat de overdracht van ziekten door het wild al jaren niet meer in Nederland voorkomt.

De organisaties hopen dat de provincie in gesprek gaat met bewoners en de natuurorganisaties. Dat zou ertoe moeten leiden dat het beleid in 2014 wordt aangepast. "Nu geeft de provincie geen enkele ruimte voor het toestaan van de herten en zwijnen. Wij willen zien hoe het gaat als een deel van het groot wild in de Drentse bossen in leven blijft", licht een zegsman van Staatsbosbeheer toe.

Boswachters in de aaneengesloten bossen in Drenthe stuiten geregeld op sporen van wilde zwijnen en herten. Geschat wordt dat er nu een tiental zwijnen in de provincie leeft.