Zuuraanval op balletleider Bolsjoj-theater

Stephan (Stephan5)

De artistiek directeur van het dansgezelschap van het Bolsjoj-theater Sergej Filin is donderdagavond aangevallen in Moskou. Hij kreeg een lading zuur in zijn gezicht gegooid toen hij voor zijn huis uit de auto stapte, melden Russische media. Het is niet zeker of Filin nog zal kunnen zien, liet het Bolsjoj vrijdag weten.

De 42-jarige voormalige balletdanser werd benaderd door een nog onbekende man, die hem belaagde met het zuur. De toestand van Filin is stabiel, zei een woordvoerder van het Bolsjoj tegen Associated Press. Wel wordt zijn gezichtsvermogen bedreigd.

Filin werd in maart 2011 benoemd tot artistiek directeur van de balletgroep van het wereldberoemde theater. Hij staat bekend als een strenge leider.

"Hij is een man van stavast en is compromisloos", zei directeur Anatoly Iksanov tegen het Russische Kanaal Een. "Als hij vond dat een danser niet klaar was of niet in staat was om een stuk op te voeren, wees hij ze af." Iksanov denkt dan ook dat de zuuraanval te maken heeft met Filins werk.

Enkele sterren van het Bolsjoj, onder wie de bekende danser Nikolaj Tsiskaridze, hebben in het verleden geklaagd over de oneerlijke behandeling van dansers door Filin.


Zuuraanval op balletleider Bolsjoj-theater (Foto: Novum)