Franse militairen dringen rebellen Mali terug

MarcusViridis

Honderden Franse militairen zijn betrokken bij een operatie in Noord-Mali die is gericht op het verdrijven van islamitische militanten uit het gebied. Een commandocentrum van de rebellen is vernietigd. Dat heeft het Franse ministerie van defensie zaterdag gezegd. Het Malinese leger meldde dat de rebellen zijn verdreven uit de stad Konna. De stad viel eerder deze week in handen van de rebellen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden luchtaanvallen uitgevoerd op drie doelwitten van de rebellen. Een Franse piloot van een gevechtshelikopter is om het leven gekomen bij de operatie. De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius wilde verder geen details geven.

De president van Mali Dioncounda Traoré vroeg Frankrijk eerder om hulp bij het bestrijden van de extremisten in het noorden van het land. Volgens de Franse president François Hollande ziet Mali zich geconfronteerd met 'terroristische agressie'. Hij heeft daarom toestemming gegeven voor de missie die de Malinese regering in staat moet stellen het gebied te heroveren op de extremisten. De Franse minister van defensie Yves Le Drian zei dat Frankrijk snel heeft gehandeld om het offensief van de rebellen tot staan te brengen. Het offensief had volgens Le Drian kunnen leiden tot 'een terroristische staat op de drempel van Frankrijk en Europa'.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had eerder VN-lidstaten opgeroepen om de Malinese regering te helpen 'om zo de dreiging van terreurorganisaties en daaraan gelieerde groepen te verminderen'. De Veiligheidsraad heeft wel enkele voorwaarden gesteld aan de interventie. Een daarvan is dat Malinese militairen, die berucht zijn om hun mensenrechtenschendigen, moeten worden getraind.

Naast Frankrijk dragen ook Senegal en Nigeria bij aan de operatie tegen de rebellen.