[Dakar] Al-Attiyah doet goede zaken, crash Van Merksteijn

Laptop.

Nasser Al-Attiyah heeft in de derde etappe van de Dakar Rally goede zaken gedaan door in de 243 kilometer lange proef tussen Pisco naar Nazca veel tijd goed te maken op zijn concurrenten. De Qatarees kwam met zijn buggy als eerste over de streep, ruim een minuut voor de Hummer van Robbie Gordon.

De winnaar van gisteren, Carlos Sainz, verloor een half uur op zijn teamgenoot door problemen met de electronica. Het was sowieso een lastige dag voor veel rijders, want Giniel de Villiers verloor een half uur door navigatiefouten, terwijl Krzysztof Holowczyc na veertig kilometer bij een crash zijn Mini afschreef. De Pool werd met een rug- en ribblessure naar het ziekenhuis gebracht.

Ook voor Peter van Merksteijn lijkt de rally afgelopen te zijn. De pick-up van de Nederlander is na het vijfde meetpunt een aantal malen over de kop geslagen, maar zowel Van Merksteijn als zijn navigator zijn ongedeerd gebleven. Onduidelijk is nog of hij na langdurige reparaties verder kan rijden. Beste Nederlander vandaag was Erik Wevers met een zeventiende plaats op 33 minuten van Al-Attiyah.

In het klassement leidt de Fransman Stephane Peterhansel met een voorsprong van 6.33 minuten op Al-Attiyah. De Argentijn Lucio Ezequiel Alvarez staat derde op ruim achttien minuten. Sainz zakte naar een vijfde positie op ruim twintig minuten van de leider. Beste Nederlander is Wevers met een achterstand van 54 minuten.