Nederlanders keken in 2012 meer televisie

Redactie

Nederlanders keken vorig jaar gemiddeld drie uur en zestien minuten televisie. Dat is vijf minuten meer dan het jaar ervoor, meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag. De toename van tweeënhalf procent wordt onder meer verklaard door de vele sportevenementen van afgelopen zomer en door slecht weer in april.

Het EK voetbal trok de meeste kijkers. Het best bekeken televisieprogramma in 2012 was de wedstrijd van Oranje tegen Portugal, met een kleine acht miljoen kijkers. Pas op de zevende plek staat een programma dat niets met het EK te maken had. Boer Zoekt Vrouw werd op 23 september bekeken door 4,3 miljoen Nederlanders.

Het marktaandeel van de publieke omroepen in de avonduren steeg van 34,3 procent naar 37,7 procent. Dit is ongeveer evenveel als in 2010, toen het WK voetbal en de Olympische Winterspelen plaatsvonden. Het marktaandeel van RTL Nederland daalde vorig jaar van 30,2 procent naar 28,5 procent, wat weer een fractie meer is dan in 2010. Dat van SBS daalde van 19,3 procent naar 17,0 procent.