'Winkeliers betalen te veel voor creditcardgebruik'

Redactie

Detailhandel Nederland wil dat de politiek actie onderneemt tegen hoge creditcardkosten voor winkeliers. Volgens de branchevereniging kunnen de kosten bij een aankoop van tachtig euro al snel veertig keer hoger liggen dan bij een pinbetaling. Creditcardmaatschappijen zouden daardoor veel meer binnenkrijgen dan zij aan kosten maken.

Winkeliers betalen bij een pintransactie een vaste vergoeding aan de bank. Bij creditcardbetalingen bedraagt de vergoeding een percentage van het aankoopbedrag. Het percentage verschilt per winkelier, maar kan volgens Detailhandel Nederland drie procent bedragen. "Dat is bij een aankoopbedrag van tachtig euro veertig maal hoger dan de zes cent die een pintransactie kost", stelt de organisatie. "Dit is in de huidige economische crisis onverantwoord en onnodig."

Volgens de branchevereniging betalen winkeliers meer dan de daadwerkelijke transactiekosten. "Daardoor betalen winkelier en consument mee aan zaken die niets met betalingsverkeer te maken hebben. Denk aan spaarsystemen en verzekeringen."

De branchevereniging hoopt dat de politiek actie onderneemt om de hoge creditcardkosten in te perken. Dit jaar buigt het Europees Parlement zich over de regelgeving. Detailhandel Nederland wil dat op Europees niveau wordt vastgelegd dat creditcardmaatschappijen alleen nog de werkelijke kosten van de transactie in rekening mogen brengen.

In Nederland liggen de kosten van het betalingsverkeer (pin-, cash- en creditcardbetalingen) een stuk lager dan het Europese gemiddelde. In 2009 bedroegen de kosten 2,4 miljard euro, oftewel 0,42 procent van het bruto binnenlands product. Dat is lager dan het EU-gemiddelde van 0,59 procent.