AEX blijft hoger koersen

Redactie

De Amsterdamse beurs is donderdag 0,4 procent hoger gesloten op 346,60 punten waarbij beleggers blijven wachten op een oplossing voor fiscal cliff. "Opnieuw een saaie dag. Buiten SBM Offshore en KPN gebeurt er niet veel", aldus Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

Vooral uit Amerika kwam een rits aan macrocijfers, maar die werden volgens Bender compleet genegeerd. "Fiscal cliff bepaalt de beurs."

Bender ziet de AEX wel steeds wat terrein winnen. "De markt wil omhoog." De vermogensbeheerder acht een slotstand op 31 december van 350 punten op de borden zonder meer realistisch.

In de AEX viel vooral de koerswinst van SBM Offshore op dat bijna negentien procent hoger koerste. SBM Offshore kondigde aan probleemproject Yme volledig af te schrijven voor vierhonderd miljoen dollar en daarnaast tweehonderd miljoen dollar op zij te zetten voor een schikking. Daarom zal er dit jaar een nettoverlies van honderd miljoen dollar worden geboekt en er in 2012 en 2013 geen dividend zijn. Om de balans te versterken geeft SBM aandelen uit waarbij HAL toetreedt als aandeelhouder.

Een essentieel akkoord met Talisman Energy, de klant van SBM en de operator van het platform, is er echter niet. Analisten bij KBC Securities en Kepler noemden dat zorgwekkend en een teken dat de nachtmerrie die nu al zo'n 1,5 miljard dollar heeft gekost, nog steeds niet voorbij is. CEO Bruno Chabas van SBM zei vanochtend in een toelichting dat er in het overleg met Talisman 'significante' vooruitgang is geboekt. De topman sloot extra afschrijvingen in het kader van een schikking niet uit.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers zei dat beleggers opgelucht zijn omdat er een hoop onzekerheid uit de koers gaat. "Het worst case scenario wordt waar, maar je bent er bijna helemaal van af en je hebt een schone lei", zegt Versteeg, die HAL als grootaandeelhouder 'een goed teken' noemde.

Ook de andere fondsen in de AEX sloten overwegend in het groen. DE Master Blenders won 1,8 procent op net geen negen euro. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen startte het volgen van het aandeel met een Houden advies en mikte op een koersdoel van negen euro. Ook PostNL had een goede dag en dikte 1,8 procent aan.

KPN leverde opnieuw flink in. Het telecombedrijf werd 3,2 procent minder waard op de beurs. ING halveerde donderdag het koersdoel voor KPN bijna van 7,50 naar 4,00 euro. Aperam leverde 1,1 procent in.

In de AMX ook overwegend groen op de borden. Hier was de grootste koerswinst voor Imtech met 2,3 procent en USG People met 2,2 procent. De grootste daler was Mediq met 1,8 procent. Donderdag vond een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats met betrekking tot het bod op de onderneming.

Opvallend was verder het bod van ICE op NYSE Euronext. Met deze beoogde overname is maar liefst 8,2 miljard dollar gemoeid. Het is inmiddels de derde poging in de afgelopen jaren om NYSE Euronext in te lijven en de tweede maal dat ICE dit probeert.

Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent lager op 13.234,86 punten. De S&P500 Index handelde onveranderd en de Nasdaq leverde 0,2 procent in.