Kabinet ontraadt subsidie aan Metropole Orkest

Redactie

Het kabinet is niet al te enthousiast over pogingen om het Metropole Orkest tot 2017 subsidie te geven. Minister van Cultuur Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker, die over media gaat, lieten donderdagochtend weten dat extra geld voor het omroeporkest ten koste gaat van de publieke omroep en culturele instellingen.

De bewindslieden reageerden op een motie van Martijn van Dam (PvdA) en Matthijs Huizing (VVD) om het orkest, dat uit het budget van het Muziekcentrum van de Omroep is geschrapt, te redden. Een deel van de gevraagde vijftien miljoen euro voor de jaren tot 2017 moet komen uit een reservepotje van de mediabegroting.

Dekker waarschuwde dat de reserve nu al op het minimumniveau zit en met het aannemen van de motie nog verder zou dalen. Een financiering van het orkest uit dat potje zou 'niet mijn keuze zijn', zei hij.

Bussemaker was evenmin enthousiast. "Als er 3,5 miljoen euro per jaar uit de cultuurbegroting gehaald moet worden, gaat dat ten koste van andere activiteiten. We moeten ons geen illusies maken."

Over de toekomst van het pop- en jazzorkest na 2017 is Bussemaker eveneens somber. Haar ministerie zou niet alleen de regels moeten aanpassen om ruimte te maken voor een orkest voor lichte muziek, de subsidie aan de organisatie zou ook ten koste gaan van grote orkesten die nu subsidie krijgen van het rijk.

Later donderdag wordt over de motie gestemd. SP, CDA en D66 hebben zich de afgelopen tijd opgeworpen als voorstanders van een reddingsplan voor het orkest.