Groningen wil nieuw Waddeneiland maken

Redactie

De provincie Groningen heeft serieuze plannen voor een nieuw Waddeneiland tussen Rottumeroog en het Duitse eiland Borkum. De zandplaat van zo'n vijfhonderd hectare, inclusief zeehaven en strand, moet zowel de natuur als de economie dienen, schrijft Trouw donderdag. De kosten worden geraamd op een miljard euro.

Een zeehaveneiland moet een oplossing zijn voor meerdere problemen. Zo moet het eiland de zeestroom afremmen waardoor er minder slib en modder in de Eems terechtkomt. Bovendien is een diepe vaargeul niet meer nodig omdat zeeschepen al buiten de Eems kunnen lossen. Jaarlijks zou dat achttien miljoen euro aan baggerkosten besparen.

Ook het bedrijfsleven moet gaan profiteren met de komst van het eiland. De Eemshaven wil een van de grootste duurzame energiehavens van Europa worden, maar de aanvoer van gas en kolen is problematisch omdat zeeschepen weinig tijd hebben om de haven binnen te varen bij hoog tij.

Op het eiland moeten daarom gasterminals en aanlandende elektriciteits- en gasleidingen uit Scandinavië komen. Daarnaast is er ook plaats voor een 'verkeerstoren' voor de gehele Waddenzee.