Van Gaal: "Zes van de 35 zeker van WK"

donroyco

Louis van Gaal stevent met Oranje af op het WK van 2014 in Brazilië. Een klein deel van de huidige spelersgroep is volgens de bondscoach al zeker van eventuele deelname. De selectie is nog niet rond volgens Van Gaal.

"Ik vind dat ik risicoloos heb geselecteerd tot nu toe, al vinden de media dat ik al veel risico heb genomen", zegt de oefenmeester tegen het Algemeen Dagblad. "Ik vind van niet en dat heeft alles te maken met de instap die gewoon heel moeilijk was. Er was onenigheid ontstaan tijdens het EK. Toen ik begon, was de helft niet fit of bezig met andere clubs."

"En je moet je gaan kwalificeren in een poule waarin na twee maanden al 40 procent van de kwalificatiereeks zou zijn afgewerkt. Onder die omstandigheden heb ik de eerste oefenwedstrijd tegen België puur gebruikt om zoveel mogelijk spelers in actie te zien. In de drie dagen die we toen hadden, heb ik mijn opvattingen over speelwijze, omgangsvormen en dergelijke overgebracht. En geprobeerd de onvrede van het EK weg te nemen in een groepsgesprek."

"Daarna kwam snel Turkije, gevolgd door twee uitwedstrijden tegen Hongarije en Roemenië. Alles bij elkaar is het een start geweest waarin je eenvoudigweg geen risico's kón nemen. Ik heb tot nu toe steeds de spelers met de beste vorm van het moment opgesteld. Sowieso niet de spelers met de grootste naam. Want namen, daar gaat het in de media om, maar bij mij dus niet", verklaart Van Gaal.

Een aantal spelers zijn zeker van hun plek. "Omdat ze boven het niveau uitstijgen." Slechts een klein deel van de Oranje-spelers is zeker van eventuele deelname aan het WK. "Spelers van wie ik bijna zeker ben dat ze het halen? Nou, 1, 2..., 3, 4..., 5... 6. Zes. Zes van die 35."