[Upd] Artsen weigeren bultrug tweede spuitje

Redactie

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee krijgt zaterdag opnieuw een spuitje. Het ministerie van Economische Zaken heeft daar toestemming voor gegeven, zegt een woordvoerder.

Een eerste poging tot euthanasie mislukte. Het dier bleek zaterdagochtend nog te leven. De bultrug had een spuitje gekregen waardoor het zou inslapen en vervolgens in zijn slaap zou overlijden. Een woordvoerder van natuurcentrum Ecomare zei zaterdagmiddag nog dat de bultrug in ieder geval dit weekeinde zal bezwijken aan de gevolgen van het eerste spuitje.

Volgens de woordvoerder van het ministerie is de beslissing tot een nieuwe poging genomen omdat een dierenarts heeft geconstateerd dat het dier ondraaglijk lijdt. Hoelang het duurt voordat de walvis aan deze dosis bezwijkt, is niet duidelijk.

Dierenactiviste Lenie 't Hart en PvdD-leider Marianne Thieme zijn zaterdagmiddag onderweg naar de zandplaat. Ze willen nog een ultieme reddingspoging doen voordat de tweede spuit er in gaat.

De kans op succes lijkt net als vrijdag klein. De waterpolitie heeft de zandplaat afgeschermd. Er geldt een gebiedsverbod.

Update 15.10 uur
Dierenartsen van het Dolfinarium Harderwijk weigeren de bultrug een tweede spuitje te geven, meldt Omroep Gelderland. De artsen menen dat een tweede injectie alleen zinvol is in de staart, maar achten dat te gevaarlijk omdat het beest er een flinke klap mee zou kunnen uitdelen. Het ministerie zou nu andere experts benaderen.