Salmonellawaarschuwing voor Nederlandse oesters

Redactie

In een partij oesters uit Nederland is salmonella aangetroffen. Het gaat om oesters uit Zeeland met de productnaam Prins en Dingemanse Zeeuwse Oesters nummer 2. Ze zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Dat meldt het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Het agentschap raadt af de producten, met een houdbaarheidsdatum van 16 december, te consumeren. De Belgische distributeurs van deze oesters zijn in kennis gesteld. Hun is gevraagd de partij terug te trekken uit de verkoop.

Het bedrijf kreeg donderdag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te horen dat een partij oesters besmet is geraakt met de salmonellabacterie, meldt een woordvoerder. De afnemers zijn vrijdag benaderd om de oesters terug te halen, maar volgens het bedrijf had negentig procent van hen de producten al verkocht. De rest is wel teruggehaald.

Prins en Dingemanse uit Yerseke kwam in oktober in het nieuws vanwege ziekmakende mosselen. Belgische autoriteiten hadden gemeld dat ruim honderd bewoners van een verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen die overigens uit Ierland kwamen.

En in februari werd bij een partij oesters in Zeeland het norovirus aangetroffen. De partij werd voor zo ver nog mogelijk van de markt gehaald. Om welk bedrijf het toen ging wilde de NVWA niet zeggen.