Lodewijk Asscher populairste minister

Redactie

Lodewijk Asscher is bij het aantreden van het nieuwe kabinet de meest populaire minister. De PvdA'er, die maandag beëdigd werd als minister van Sociale Zaken, wordt beoordeeld met een 7,0. Op de tweede plaats volgt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die een 6,9 krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate.

Lilianne Ploumen is het meest onbekend en tevens het meest onbemind. Slechts 28 procent van de respondenten weet wie de oud-partijvoorzitter van de PvdA en nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel is. Degenen die haar wel kennen geven haar een 5,5.

Premier Mark Rutte (VVD) is het bekendste lid van het kabinet, 96 procent van de Nederlander weet wie hij is. Hij wordt met een 6,4 beoordeeld. Dat is even hoog als de het waarderingscijfer voor het hele kabinet-Rutte 2. Bij het aantreden van zijn vorige kabinet ontving Rutte een 6,6.

De grootste stijger is Henk Kamp. Ruim een jaar geleden werd de VVD'er beoordeeld met een 5,5 en nu haalt hij een 6,5.

Uit een soortgelijk onderzoek van televisieprogramma Eenvandaag blijkt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten het meeste vertrouwen geniet. 58 procent van de respondenten heeft vertrouwen in de VVD'er. Op de twee plek staat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA), in wie 52 procent van de ondervraagden vertrouwen heeft. Ook hier bungelt Ploumen onderaan, slechts twaalf procent heeft vertrouwen in haar.

47 procent van de ondervraagden denkt dat het nieuwe kabinet de vier jaar niet gaat uitzitten.


Lodewijk Asscher populairste minister (Foto: Novum)