RTL naar rechter om koopkrachtcijfers

static

RTL Nieuws stapt toch naar de rechter om duidelijkheid te krijgen over de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie. De stukken die daar meer duidelijkheid over moesten verschaffen zijn maandag weliswaar naar de Tweede Kamer gestuurd, maar volgens RTL ontbreekt cruciale informatie.

Het formatiedossier, met daarin alle stukken die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het nieuwe kabinet, is maandag naar de Kamer gestuurd. Daarin staat volgens RTL Nieuws echter geen precieze informatie over de koopkrachteffecten. "Er rest ons niets anders dan de gang naar de rechter", aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. Ook de oppositie is niet tevreden over de stukken.

De zender diende vrijdag een Wob-verzoek in om alle documenten, inclusief de doorrekeningen door het Centraal Planbureau en de ministeries van Algemene Zaken, Financiën, Sociale Zaken en Volksgezondheid, boven tafel te krijgen. Omdat RTL Nieuws niet verwachtte dat het kabinet de documenten voor het debat over de regeringsverklaring van woensdag vrijgeeft, dreigde het programma zondag al met een kort geding.

RTL Nieuws meldde vrijdagavond dat sommige Nederlanders de komende vijf jaar tot wel dertig procent minder te besteden krijgen. Uit de stukken uit het formatiedossier blijkt echter niet dat sprake is van grote uitschieters van wel dertig procent waarover RTL eerder berichtte op basis van eigen berekeningen.

De zender dient dinsdagochtend een verzoek in bij de rechtbank in Amsterdam voor een kort geding tegen het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte.