Schotte vergadert stug door met ontslagen ministers

anoniem_22072019025900

De ontslagen minister-president van Curaçao Gerrit Schotte vergadert zondag nog altijd met een deel van zijn ontslagen ministersploeg in het regeringsgebouw in Fort Amsterdam. Dat meldt de adjudant van de gouverneur. De rust rond het complex is volgens hem teruggekeerd, er zouden geen demonstranten meer aanwezig zijn.

Zaterdagavond verzamelden betogers van Schottes partij MFK zich bij Fort Amsterdam om te protesteren tegen de nieuw geïnstalleerde interim-regering onder leiding van Stanley Betrian, die kort daarvoor was ingesteld. Schotte sprak van een 'staatsgreep', die mogelijk steun van Nederland genoot. Hij wil demissionair aanblijven tot de geplande verkiezingen van 19 oktober. Schotte heeft hulp gevraagd aan landen in de regio, waaronder Venezuela.

De vergadering is zondagochtend (lokale tijd) nog altijd gaande. Hoelang Schotte en zijn ministersploeg in het gebouw kunnen blijven zitten is onduidelijk. "Ze zijn niet langer in functie", licht de adjudant toe. Volgens hem is zijn nog geen maatregelen getroffen om de groep te verwijderen. Betrian heeft inmiddels aangekondigd met zijn werkzaamheden te beginnen.

"Wij hopen in ieder geval dat er nu rust en orde komt en de gemoederen bedaren en dat alle partijen het nieuwe kabinet respecteren", liet een woordvoerder van de grootste oppositiepartij PAR in een reactie op de situatie weten.

Met de machtswisseling heeft de oppositie, die een meerderheid heeft in het parlement, haar zin gekregen. Als sinds de val van de regering Schotte begin augustus, wil zij de demissionaire regering naar huis sturen. Volgen de oppositie moet er 'rust' komen en de penibele financiële situatie op het eiland worden aangepakt. In juli werd Curaçao door Nederland onder curatele geplaatst. Een bezuinigingsplan werd onlangs door het College financieel toezicht afgewezen.

Het interim-kabinet wordt gezien als een zakenkabinet. Betrian, een ervaren bestuurder was eerder gezaghebber van Curaçao en gedeputeerde van financiën. Hij is door gouverneur Frits Goedgedrag eveneens benoemd tot minister van algemene zaken en justitie. Er zijn slecht drie andere ministers aangesteld, terwijl er naast Schotte acht ministers zijn ontslagen. Een vijfde minister wordt nog benoemd.

Curaçao kampt, sinds het op 10 oktober 2010 een onafhankelijk land werd binnen het Koninkrijk der Nederlanden, met financiële problemen. Dit lijkt mede de oorzaak van de politieke instabiliteit van de afgelopen maanden. Demissionair minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies (CDA) uitte meerdere malen haar bezorgdheid over de situatie op Curaçao. Haar woordvoerder kon zondag nog niet reageren.