Iraans verzet tegen blokkering Gmail

anoniem_22072019025900

Er komen in Iran snel lokale alternatieven voor Google en diens e-maildienst Gmail. Dat hebben de Iraanse autoriteiten zondag gezegd. Iran blokkeerde Gmail naar aanleiding van de anti-islamfilm Innocence of Muslims, die te zien is op YouTube, het videokanaal van Google. De media en zelfs enkele overheidsfunctionarissen beklaagden zich echter over de blokkering.

"Er doen zich door de blokkering van Gmail wat problemen voor", zei Hussein Garrousi, lid van een parlementair comité voor de industrie tegen de krant Aftab. Hij zei dat het parlement de minister van telecommunicatie op het matje zal roepen als de blokkering niet snel wordt opgeheven.

Staatssecretaris Ali Hakim Javadi zei dat de autoriteiten overwegen de blokkering op te heffen, maar dat ze ook hun eigen lokale alternatieven willen introduceren. Het gaat om de zoekmachine Fakhr (Trots) en de e-maildienst Fajr (Dageraad).

De Iraanse machthebbers willen al tijden burgers van het internationale internet afkrijgen, dat westerse waarden zou promoten, en ze laten overstappen naar een 'nationaal' en 'schoon' binnenlands netwerk. Het is echter onduidelijk of Iran de technische capaciteiten heeft om die plannen te realiseren.

Zaterdag berichtte de krant Asr-e Ertebat dat Iraniërs de afgelopen maand in totaal omgerekend 3,4 miljoen euro hebben uitgegeven aan proxyservices om zo geblokkeerde sites te bereiken.


Iraans verzet tegen blokkering Gmail (Foto: Novum)