Project X Amersfoort trekt weinig bekijks

anoniem_22072019025900

Een Project X-feest in Amersfoort heeft slechts enkele groepjes jongeren getrokken. Veel jongeren werden al snel van straat geplukt door hun ouders die naar hen op zoek waren. In andere gevallen belden agenten de ouders, waarna ze al snel werden opgepikt, meldt de politie.

In de stad was veel politie op de been vanwege aankondigingen voor het Project X-feest op Facebook. Het feest zou om 21.00 uur bij winkelcentrum Emiclaer beginnen. De aankondiging leidde tot onrust bij bewoners en winkeliers.

De politie nam het zekere voor het onzekere nadat een dergelijk feest in Haren vorig weekeinde uit de hand liep. Daarbij raakten tientallen mensen gewond en werd voor miljoenen euro's schade aangericht.

Degenen die de aankondigingen op Facebook hadden gezet werden eerder deze week door de politie benaderd. Na een uitleg wat de risico's zijn voor de bewoners van Amersfoort zouden zij zelf hun accounts offline hebben gehaald. Z|aterdag reden in Amersfoort busjes van de mobiele eenheid rond en was er meer politie te paard ingezet dan op een normale uitgaansavond. Op de A28 werden auto's gecontroleerd en ook op stations in dorpen rond de stad hielden agenten de situatie in de gaten.

Een noodbevel en een algehele noodverordening lagen klaar om extra maatregelen te kunnen nemen, maar dat bleek niet nodig. Ook de ME hoefde niet in actie te komen.

Een Project X-feest in de Arnhemse wijk Klarendal trok vrijdag meer bezoekers. Het feest was uit vrees voor rellen verboden. Om bezoekers te kunnen weren was een noodbevel van kracht. Zeker honderdtwintig mensen werden weggestuurd. Zij hadden alcohol bij zich of konden geen goede reden geven voor hun komst naar de stad.

De feesten zijn vernoemd naar de film Project X, waarin een verjaardagsfeestje uit de hand loopt.