Nieuw-Zeeland wil vetorecht VN-Veiligheidsraad beperken

Ser_Ciappelletto

Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully heeft opgeroepen tot het beperken van het vetorecht van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Dit deed hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de Algemene Vergadering in New York.

McCully deed zijn oproep in het licht van de crisis in Syrië, waarbij Rusland en China consistent resoluties blijven afwijzen. Volgens hem maakt de Veiligheidsraad zichzelf ongeloofwaardig: "Als 25.000 doden, ontelbare duizenden gewonden en nog veel meer duizenden ontheemden en daklozen niet voldoende is om de Veiligheidsraad te doen handelen, wat is er dan nodig?"

Concreet roept McCully de vijf permanente leden met vetorecht, te weten de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië, op om 'vrijwillig hun vetorecht te beperken tot de gevallen die duidelijk en direct hun nationale belangen aangaan'. McCully blijft evenwel realistisch: "Verder gaan en afschaffing nastreven is nutteloos - het zal simpelweg niet gebeuren."

De Veiligheidsraad van de VN worstelt al een tijd met de burgeroorlog in Syrië. De VS en bondgenoten zouden graag ingrijpen om de stabiliteit in de regio te herstellen maar Rusland, gesteund door China, wil daar niets van weten. Het land heeft historisch goede banden met het regime in Syrië. Het is een grote afzetmarkt voor Russische wapens, en in Tartous aan de westkust van Syrië ligt de enige Russische militaire basis buiten de voormalige Sovjet-Unie.