Verbouwd Stedelijk Museum heropent deuren

Harry

Koningin Beatrix heeft zaterdag het Stedelijk Museum in Amsterdam na een verbouwing van acht jaar heropend. Het publiek is vanaf zondag weer welkom in het museum.

Directeur Ann Goldstein, die tot nu toe leiding had over een gesloten museum, kan het nog niet helemaal geloven. "Ik moet mezelf knijpen om te realiseren dat we er eindelijk zijn", zegt ze. "Dit is de staat waarin een museum moet verkeren: het moet open zijn."

Goldstein noemt het Stedelijk een 'anker' voor de samenleving en de kunstwereld. Het museum ging in 2004 dicht. De verbouwing van het oude gebouw uit 1895 en de nieuwbouw zouden aanvankelijk vier jaar duren, maar de werkzaamheden liepen grote vertraging op.

Na tegenvallers bij de werkzaamheden in de kelder en fouten bij de staalconstructie van de nieuwbouw, ging begin vorig jaar hoofdaannemer Midreth failliet. Volkerwessels nam de taken voor 4,5 miljoen euro extra over. Een van de laatste tegenslagen voor het museum kwam in mei 2011, toen Ajax-fans voor vier ton schade aanrichtten tijdens de huldiging van hun voetbalelftal op het Museumplein.

Architect Mels Crouwel relativeert de ophef over de vertraging. "Wij doen veel grote publieke projecten. Die duren over het algemeen langer dan het Stedelijk nu geduurd heeft. Het Anne Frank Huis heeft dertien jaar geduurd."

Crouwel was onder meer verantwoordelijk voor de nieuwbouw. Hij gaf er zelf de bijnaam 'de badkuip' aan. "We vinden het niet erg als het gebouw een bijnaam heeft. Dat is zelfs goed." Ook kritiek op de grote witte gevel boven het nieuwe entreegebied deert hem niet. "Een gebouw waar helemaal niks over gezegd wordt is het ook niet. Maar ik snap de mensen die het niks vinden ook."

De gerenoveerde oudbouw van het museum opende in augustus 2010 al de deuren. Na een jaar moest het gebouw echter weer dicht voor de laatste fase van de werkzaamheden.

In totaal omvat de collectie van het museum negentigduizend voorwerpen. De werkzaamheden hebben in totaal ongeveer 127 miljoen euro gekost. De eerste tentoonstelling, Beyond Imagination, geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen in de Nederlandse hedendaagse kunst.