[WK] Vos superieur naar tweede wereldtitel

Frank (franklop)

Marianne Vos heeft voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel op de weg veroverd. In eigen land, Valkenburg, kwam ze solo over de streep na een aanval op de Cauberg. Ze maakt daarmee haar erelijst voor dit seizoen compleet, want eerder won ze ook al de olymische titel op de weg in Londen.

De Nederlandse rensters probeerden net als bij de olympische wegrit de koers hard te maken en stuurden regelmatig vrouwen in de aanval. Het was Anna van der Breggen die in een groepje vooruit wist te blijven met onder andere Amber Neben en Rachel Neylan.

Ze hadden veertig seconden toen Marianne Vos op ruim twee ronden van het einde besloot in de Cauberg alleen in de tegenaanval te gaan. Ze wist het gat in no-time te overbruggen, waarna Elisa Longo Borghini nog met veel moeite aan wist te sluiten. Ze zagen de voorsprong van de groep achtervolgers al snel oplopen tot anderhalve minuut. Op de één na laatste klim van de Cauberg dunde Vos de groep verder uit, waardoor ze overbleven met zijn vijven. Van der Breggen wist nog knap aansluiting te vinden. Het peloton was toen op grote achterstand gezet, waardoor de vijf vooraan zouden rijden voor de medailles.

Op de laatste beklimming van de Cauberg ging de Australische Neylan als eerste aan, maar daarna ging een ontketende Vos ervandoor. Longo Borghini en Neylan stonden geparkeerd en Vos ging zo op haar tweede wereldtitel af. Ze kwam solo over de meet en pakte na vijf tweede plaatsen op rij de titel. Neylan werd tweede op tien seconden, voor Longo Borghini die bijna twintig seconden toe gaf. Anna van der Breggen finishte als vijfde.