Aston Villa ontslaat coach McLeish na rampjaar

Frank (franklop)

Aston Villa heeft trainer Alex McLeish de laan uitgestuurd. De 53-jarige Schot wordt door de leiding van de club afgeserveerd vanwege de slechte prestaties. Villa eindigde de competitie zondag door een 2-0 nederlaag bij Norwich City als zestiende, veruit de slechtste klassering in jaren. Over de opvolging van McLeish is nog niets bekend.

"Aantrekkelijk voetbal en goede resultaten die het gevoel gaven dat Villa op de goede weg is ontbraken gewoon", verklaart voorzitter Randy Lerner. McLeish was bezig aan zijn eerste seizoen bij Villa. Hij kwam afgelopen zomer over van stadgenoot Birmingham City.

Door zijn verleden bij de rivaal was McLeish bij een deel van de fanschare niet populair. Doordat ook prestaties uitbleven, werd zijn positie nagenoeg onhoudbaar. Van de laatste zestien competitiewedstrijden wist Villa er slechts een te winnen, waardoor de club zich ontpopte van subtopper tot degradatiekandidaat.

McLeish begon zijn trainerscarrière bij het Schotse Motherwell. Na succesvolle periodes bij Hibernian en later Glasgow Rangers werd hij aangesteld als opvolger van bondscoach Walter Smith. Met het nationale team liep hij kwalificatie voor het EK van 2008 mis door in de play-offs nipt te verliezen van Italië. Birmingham City en Villa waren zijn eerste clubs buiten Schotland.